sveriges radio: napptjut

Spel för barn 4-6 år

Spelidé

Ett antal bebisar ska sova. Ibland vaknar de, spottar ut nappen och skriker. Då måste man snabbt stoppa tillbaks den annars vaknar de andra bebisarna och man misslyckas. Kan man undvika att alla bebisarna vaknar ända till väckarklockan stannar har man lyckats.

Testa!

Spelet finns här.

Fungerar inte länken så gå hit och leta.

 
 

sveriges radio: babyfonen

Spel för barn 3-5 år

Spelidé

Ett antal bebisar sover. Om man klickar på en bebis så vaknar den och låter och rör sig eller somnar igen. Varje bebis har sitt eget ljud och rörelsemönster. Ljuden är rytmiska och koordinerade musikaliskt så att bebisarna tillsammans blir en orkester.

Testa!

Spelet finns här.

Fungerar inte länken så gå hit och leta.

 
 

Sveriges Radio användartester

Användartester med barn

Bakgund

Vi hade några idéer till barnspel och så visste vi att Sveriges Radios Barnweb var intresserade av att köpa in webspel som passade små barn (och deras föräldrar).
Vi valde 2 bra idéer till barnspel med bebisar så presenterade dem för Sveriges Radio som genast ville ha båda spelen.

Målgrupp

Barnwebbens redaktion var mycket bestämda på en punkt, spelen måste passa för barn som var mellan 3 och 6 år. Dvs inte ”ungefär” förskoleålder utan att de verkligen passade både 3-åringar och 6-åringar. Och de ville att spelen skulle testas med riktiga barn i åldrarna 3, 4, 5 och 6 år. Det kanske inte låter så svårt men dels så utvecklas barn enormt både motoriskt och intellektuellt mellan 3 och 6 år. Dels så är det mycket svårt att göra tester med små barn som säger något och det finns etiska problem man måste ta hänsyn till som gör det ännu svårare.

Testet

Efter att ha byggt spelen testade vi med barn. Dels barn vi hittade genom släkt och vänner, dels ställde ett helt dagis upp och hjälpte till. Det gick bra, vi fick fram en del saker vi behövde ändra på med barnens hjälp. Och testerna visade att det ena spelet fungerade för barn i åldern 4-6 år och det andra för barn i åldern 3-5 år. Testerna dokumenterades i 2 rapporter som Barnwebben tyckte var mycket intressanta. Allt genomfördes i enlighet med de etiska riktlinjer som gäller för forskning med barn som försökspersoner.